Skip to main content

Amerta Movement

Amerta movement
met Suprapto Suryodarma in Amsterdam

Suprapto Suryodamo is performance kunstenaar en bewegingsleraar uit Indonesie. Hij ontwikkelde zijn methode, Amerta Movement, gedurende de afgelopen 30 jaar. Hij geeft les en voorstellingen in Indonesië, Europa, de Verenigde Staten, Australië en de Philipijnen.

Amerta is diep geworteld in de Javaanse cultuur, met haar spirituele en artistieke tradities. De beoefening ervan is een mengeling van creatieve expressie en persoonlijk groei.

In zijn werk gaat Pak Prapto de dialoog aan met de natuur en spirituele plaatsen (zoals tempels). Al bewegend onderzoekt hij de eigenheid van het individu en diens diverse culturele achtergronden.
Als „danser“ ervaar je jezelf als deel van de natuur en kun je eveneens in contact komen met de wortels van je eigen cultuur en die van je medemens.

Wanneer we, wat Pak Prapto 'finding proportion' noemt, beoefenen, kunnen we een veranderende houding vinden in ons zelf en in ons leven. We leren onze mogelijkheden en onze beperkingen te accepteren. De Levensenergie, komt weer tot onze beschikking. Deze energie kan ons helpen open te staan voor nieuwe mogelijkheiden en te leven met een adequate spanning. Er komt ruimte voor speelsheid, vreugde en creatieve expressie.

Pak Suprapto Suryodarmo is op 29 december 2019 overleden; tot 4 dagen voor zijn dood is hij nog opgetreden.