Skip to main content

Over Shiatsu

De geschiedenis van Shiatsu

Shiatsu is Japans voor ‘vingerdruk’ en maakt deel uit van wat weleens de oudst bekende therapievorm zou kunnen zijn: genezing door aanraking.
Ca 500 voor Christus werd een oude, van oorsprong Chinese manuele therapie, genaamd “Anma” in Japan geïntroduceerd. Deze ontwikkelde zich in de loop der eeuwen verder tot wat wij nu kennen als shiatsu. Het woord shiatsu werd voor het eerst gebruikt aan het begin van de twintigste eeuw door T. Tempaku in zijn boek Shiatsu Ho.

Zen Shiatsu

De grondlegger van Zen Shiatsu, Shizuto Masunaga (1925-1981), vermengde tradities uit de klassieke shiatsu met Chinese geneeskunde en westerse psychologie. Ook verfijnde hij in dezelfde periode eeuwenoude diagnostische methoden uit de shiatsu. Hij noemde zijn methode Zen Shiatsu om de verwantschap tussen zijn benadering en de spiritualiteit van de Zen Boedhisten in Japan te bevestigen.

Hoe werkt de massage therapie shiatsu?

Shiatsu is, net als acupunctuur, gebaseerd op het meridiaanstelsel en de oosterse geneeskunde, Ki, Levensenergie, vloeit langs de meridianen (een netwerk van energiebanen) door ons hele lichaam. Het reguleert en harmoniseert de verschillende lichaamsfuncties. Is deze stroom van Ki uit balans of geblokkeerd, dan voelen we spanning in ons lichaam. Onze organen funktioneren minder goed en we voelen vermoeidheid. Als de problemen niet worden onderkend kunnen ze leiden tot uiteenlopende aandoeningen, zoals genoemd onder Behandelingen.

In Shiatsu therapie worden blokkades in het meridiaansysteem opgespoord, gediagnosticeerd en behandeld. Specifieke gezondheidsproblemen worden hiermee verholpen en de algehele gezondheid wordt bevorderd.

voor meer informatie: monikaforster@dds.nl, 0610834521, Amsterdam Noord